Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «25@25» για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Το ιστορικό

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης (11.5.2011) Ευρωπαϊκά και τρίτα κράτη υπέγραψαν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αποδεχόμενα πως η βία κατά των γυναικών (στον όρο «γυναίκες» περιλαμβάνονται και τα κορίτσια κάτω των 18 ετών- Άρθρο 3§στ) και παιδιών εξακολουθεί να υφίσταται στις κοινωνίες, να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εντείνει τις ανισότητες με βάση το φύλο. Η αξία της έγκειται στο ότι δεσμεύει τα κράτη να ενεργήσουν για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας όλων των μορφών με θύματα κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση από το 2011 δίχως να προχωρήσει τότε στην επικύρωσή της και την ενσωμάτωση των ευεργετικών της διατάξεων στο εθνικό δίκαιο.

Μέχρι σήμερα η Σύμβαση έχει υπογραφεί από 44 κράτη και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση(13/6/20917) και έχει κυρωθεί, πλέον, από 29 κράτη ανάμεσά τους πλέον και η Ελλάδα (…. Απριλίου 2018).

Η συμμετοχή της ΧΕΝ Ελλάδος στην προσπάθεια των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων για την άμεση επικύρωση της Σύμβασης

Η ΧΕΝ Ελλάδος συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, με θέμα την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που ξεκίνησε την άνοιξη του 2017. Θεωρήθηκε σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να ενημερωθεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της Βουλής, για τη σπουδαιότητα και το επείγον της κύρωσης αυτής της συνθήκης, του αρτιότερου μέχρι σήμερα νομικού εργαλείου στον τομέα της βίας κατά των γυναικών.

Η καμπάνια

Η ΧΕΝ Ελλάδος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κύρωσης της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τη χώρα μας, δημιούργησε διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης ανδρών και γυναικών, διάρκειας 40 ημερών (16/10 – 25/11/2017) με τίτλο «25@25 – 25.000 υπογραφές έως 25 Νοεμβρίου» μια ημέρα ορόσημο, καθώς αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Στηρίχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Η καμπάνια είχε στόχο:

 • να ενημερώσει τα στελέχη της ΧΕΝ πανελλήνια και τις τοπικές κοινωνίες για το περιεχόμενο και τις καινοτομίες της Σύμβασης δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό ευαισθητοποίησης,
 • να ενημερώσει άνδρες και γυναίκες, φορείς και συλλογικότητες, για την σπουδαιότητα της Σύμβασης ως εργαλείου για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας εθνικά και παγκόσμια,
 • να κινητοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών με τη συλλογή υπογραφών για την επικύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης προκειμένου να καταδειχθεί στην Ελληνική Βουλή ως μέγιστη προτεραιότητα.

Η υλοποίηση

 1. Σε επίπεδο ΧΕΝ Ελλάδος

Δημιουργήθηκε

 • ενημερωτικό υλικό σε απλή γλώσσα που αφορούσε στο περιεχόμενο της Σύμβασης και στόχευε στην διευκόλυνση της κατανόησής του από τα στελέχη της ΧΕΝ και στη συνέχεια από τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες.
 • κείμενο ψηφίσματος για τη συλλογή υπογραφών υπέρ της κύρωσης.

Στο διάστημα των 40 ημερών η ΧΕΝ Ελλάδος με τη συμβολή εθελοντικών και επαγγελματικών στελεχών της

 • ανήρτησε εικαστικά για τη βία κατά των γυναικών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης
 • δημιούργησε ηλεκτρονικό ψήφισμα (18.10.2017),
 • έστειλε ενημερωτικό υλικό σε γυναικείες οργανώσεις, σε φορείς, σε συνεργάτες κ.λπ.

Τμήμα του υλικού μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα με στόχο την προσέγγιση τόσο των ξένων που βρίσκονται στη χώρα μας, όσο και των ελλήνων β’ γενιάς και άνω που βρίσκονται στο εξωτερικό .

 1. Σε επίπεδο τοπικών Κέντρων ΧΕΝ

Το υλικό προωθήθηκε στα 23 Τοπικά Κέντρα ΧΕΝ με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση της καμπάνιας.

Τα τοπικά Κέντρα ΧΕΝ πέραν της διαδικτυακής τους παρουσίας οργάνωσαν τοπικά εκδηλώσεις και δρώμενα με στόχο την ενημέρωση των ανδρών και γυναικών για τη σημασία της επικύρωσης της Σύμβασης στον αγώνα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
· Ενημέρωση σε φορείς και υπηρεσίες της πόλης

· Ενημέρωση μέσω αποστολής του ενημερωτικού υλικού σε γυναικείους συλλόγους, οργανώσεις νέων, κοινότητες, επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής/περιφέρειας

· Παρουσίαση/ενημέρωση στελεχών και ομάδων ενδιαφερόντων μέσα στο τοπ.Κέντρο

· Η σύμβαση ως ένθετο σε παρουσιάσεις/εκδηλώσεις/εκδρομές που είχαν ήδη προγραμματιστεί 

· Διάχυση πληροφόρησης και συλλογή υπογραφών από προσωπικές /κοινωνικές/επαγγελματικές γνωριμίες και επαφές

· Διοργάνωση ομιλιών /εκδηλώσεων/ημερίδων για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού:

· με τη συμμετοχή των ίδιων των στελεχών του ΤΚ που μελέτησαν το υλικό

· με τη συμμετοχή νομικών

· με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών (π.χ. κοινωνικοί επιστήμονες από Ξενώνες κακοποιημένων γυναικών της πόλης)

· Διοργάνωση διημερίδων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το Δήμο ή το Πανεπιστήμιο της πόλης

· Δρώμενα για την ενημέρωση του κοινού και τη συγκέντρωση υπογραφών σε κεντρικά σημεία και πλατείες της πόλης

· Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων

· Αποστολή Δελτίων Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ ή παραρτήματα εθνικών ΜΜΕ

· Τακτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η δράση της για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο μικρό χρονικό διάστημα των 40 ημερών αναπτύχθηκε σχεδόν σε κάθε τοπικό Κέντρο μία δράση συνηγορίας/ευαισθητοποίησης. Η κινητοποίηση των στελεχών της ΧΕΝ στην Ελλάδα απέφερε τη συγκέντρωση περισσότερων από 15000 υπογραφών είτε ιδιόγραφων είτε ηλεκτρονικών.

Η ΧΕΝ Ελλάδος  συμμετέχει στη Δημόσια Διαβούλευση για το προς επικύρωση Νομοσχέδιο (17.11.2017 – 01.12.2017)

 • ζητά την κατάργηση της παραγράφου 3 του Άρθρου 339 του Ποινικού Κώδικα περί αποπλάνησης παίδων που αναφέρεται στη διακοπή ή απόρριψη οποιαδήποτε ποινικής δίωξης, σε περίπτωση ασελγούς πράξεως από άτομο ενήλικα σε βάρος ανηλίκου, εάν τυχόν τελεσθεί γάμος μεταξύ του θύματος και του θύτη.
 • την ενίσχυση της επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών λειτουργών, καθώς
  • τα αστυνομικά όργανα είναι αυτά που έρχονται σε πρώτη και άμεση επαφή με τις κακοποιημένες γυναίκες και πρέπει να είναι σε θέση να τις υποστηρίξουν
  • οι δικαστικοί λειτουργοί είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη, σε περιπτώσεις που κατηγορούνται γυναίκες, εάν και κατά πόσο αυτές βρίσκονταν σε καθεστώς άμυνας ή ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας
 • Καλείται να συναντήσει τον Προέδρο της Βουλής κ.Βούτση και καταθέτει το υλικό, το ψήφισμα και τις υπογραφές για την άμεση επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (07.03.2017)
 • Αποστέλλει επιστολές προς τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής των Ελλήνων (εκτός της Χρυσής Αυγής) (08.03.2018)
 • Καλείται να συμμετέχει μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων (08.03.2018)
 • Καλείται να συμμετέχει μαζί με άλλες γυναικείες οργανώσεις στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων (13.03.2018)
 • Υπέβαλλε γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις της στις αρμόδιες Επιτροπές (16.03.2018)

Βασικά σημεία του Υπομνήματος

Η ΧΕΝ

επισημαίνει τη σημασία της Σύμβασης

δηλώνει την πρόθεσή της να καταβάλει προσπάθεια για τη διάδοσή της Σύμβασης

χαιρετίζει την κατάργηση του 339 &3 του Π.Κ.

Προβάλλει τα εξής σημεία:

 • την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών λειτουργών σε περιπτώσεις επιθέσεως εναντίον γυναικών
 • την ευθυγράμμιση του ορισμού του βιασμού με τα διεθνή πρότυπα.
 • την αναγνώριση ελαφρυντικών στην επιμέτρηση ποινής σε γυναίκες που έχουν διαπράξει έγκλημα κατά οποιουδήποτε τις υπέβαλλε σε χρόνια κακοποίηση

Πώς υλοποιείται η πρόληψη:

 • Ευαισθητοποίηση από ΜΚΟ
 • Αλλαγές σε συμπεριφορά, πρότυπα, στερεότυπα της κοινότητας
 • Ενημέρωση σε σχολεία και ειδικούς
 • Νουθεσία στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας
 • Συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς

Δείτε επίσης