Η ΧΕΝ στηρίζει την επικείμενη κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

με την επίδοση συλλογής υπογραφών στον Πρόεδρο της Βουλής

Η ΧΕΝ στηρίζει την επικείμενη κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, δέχθηκε σήμερα την Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ελληνικού τμήματος της γυναικείας εθελοντικής οργάνωσης ΧΕΝ (Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων), προκειμένου να του επιδώσουν συλλογή υπογραφών και ψήφισμα για την ενίσχυση της άμεσης επικύρωσης της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, η οποία εισάγεται αύριο στη Βουλή, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Τιμώντας αυτή την Ημέρα, η Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιεί πολύπλευρες δράσεις, μεταξύ των οποίων, σε νομοθετικό επίπεδο, θα είναι η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας».

Είναι η γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (υπογράφηκε εκεί στις 11-5-2011) και στοχεύει στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών, αλλά και στην ανάπτυξη διοικητικών πρακτικών που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε τα θύματα της βίας να απολαμβάνουν ίσης προστασίας σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας το ψήφισμα και τις υπογραφές από την Πρόεδρο της ΧΕΝ Ελλάδος, κυρία Άρτεμι Καλαβάνου, χαρακτήρισε τη συμβολή αυτή ως «ευτυχή συγκυρία», καθώς αύριο εισάγεται στη Βουλή «όχι απλά η κύρωση μιας Σύμβασης, αλλά ένα νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει, προωθεί και ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο τα πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές πρόληψης».

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να διαδώσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα σε μια κοινωνία που πολλές φορές λειτουργεί ‘‘προφυλάσσοντας’’, με την πολύ κακή έννοια, άρα αποσιωπώντας καταστάσεις, οι οποίες ενώ είναι κοινωνικού χαρακτήρα εμφανίζονται ως μεμονωμένες και σημειακές» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης και ανέφερε πως μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας η Σύμβαση θα έχει ψηφιστεί.

 

 

Η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, κ. Καλαβάνου, χαρακτήρισε το επικείμενο νομοσχέδιο ως ένα «άρτιο εργαλείο» τονίζοντας πως εξαλείφει αναχρονιστικές αντιλήψεις, μέσω της αντικατάστασης ή βελτίωσης διατάξεων. «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε την κύρωση της Σύμβασης» τόνισε και πρόσθεσε: «Για να υποστηρίξουμε το έργο σας έχουμε συλλέξει πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες 15.000 υπογραφές, από δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, κάνοντας κατανοητή τη σπουδαιότητα της Σύμβασης σε άνδρες και γυναίκες, συμμεριζόμενοι απολύτως όσα είπατε. Σήμερα, με αυτή τη ευκαιρία και κατόπιν του αγώνα που έχει γίνει από τις γυναικείες οργανώσεις από την άνοιξη του 2017, σας καταθέτουμε το ψήφισμά μας και τις υπογραφές μας για να υποστηρίξουμε το έργο σας και την προσπάθεια που κάνατε για την επικύρωση της Σύμβασης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθεί γι’ αυτή τη Σύμβαση από το 1990. Είναι τεράστιος ο αγώνας και είμαι σε θέση να το γνωρίζω καθώς είμαστε μέλος μιας παγκόμιας κοινότητας, της παγκόσμιας XEN, εκπροσωπούμε 190 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη και ξέρουμε τη σπουδαιότητά της. Είμαστε στη διάθεσή σας για να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου αυτό το πρότυπο νομοθετικό εργαλείο να εφαρμοστεί στη χώρα μας όπως πρέπει» κατέληξε.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Αντώνιος Συρίγος, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, οι Αντιπρόεδροι των Επιτροπών κυρίες Μαρία Θελερίτη και Σοφία Βούλτεψη, αντίστοιχα, και ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Μορφίδης.