Η ΧΕΝ Ελλάδος, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ

Η ΧΕΝ Ελλάδος, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διάκρισης εναντίον των Γυναικών στο Νόμο και στην Πράξη (WGDAW)

 

UN Working Group on Discrimination against Women in Law and Practice visit to Greece

 

Η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών (UN Working Group on Discrimination against Women in Law and Practice) πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συμμετείχαν η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και οι οργανώσεις – μέλη της:  ΧΕΝ Ελλάδος, Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Λύκειο Ελληνίδων,  Ένωση Ελληνίδων Νομικών  και  Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος.

Τα στελέχη των Οργανώσεων αναφέρθηκαν στην οικονομική κρίση που εδώ και 10 χρόνια πλήττει τη χώρα και κυρίως τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Παρά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (επικύρωση της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», ψήφιση νομοσχεδίων για την ισότητα κ.λπ.) υπάρχουν πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, όπως η αύξηση της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών, της ενδοοικογενειακής βίας, της πορνείας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, της υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης και της ανεργίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, ή μορφωτικού επιπέδου. Επίσης, αναφέρθηκαν στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και το δημογραφικό, στη δυσκολία εναρμόνισης επαγγελματικών και οικογενειακών ευθυνών, καθώς και στην απροθυμία των γυναικών να συμμετέχουν στην πολιτική σκηνή. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, καθώς και στην εθελοντική δράση των γυναικών σε αυτές.