Σχέδιο Δράσης «Πλοήγηση Γυναικών» / Γυναικεία Κατάθλιψη

Γυναικεία Κατάθλιψη


H Kατάθλιψη...

Είναι μια ψυχική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο συναίσθημα λύπης, απελπισίας, απαισιοδοξίας, ενοχής και γενική απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή.

Συχνά το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη ανησυχεί συνεχώς για την υγεία του, ως αποτέλεσμα δυσάρεστων αισθημάτων, που προέρχονται από όλο του το σώμα. Παρατηρούνται διαταραχές του ύπνου, της όρεξης και της σεξουαλικής επιθυμίας, βραδύτητα της σκέψης και μειωμένη κινητικότητα.

Το άτομο αμφιβάλλει για τις ικανότητες του, με συνέπεια να σταματήσει να ενδιαφέρεται για την κοινωνική του ζωή και να μην μπορεί να αναζητήσει εργασία. Η κατάθλιψη κάνει το άτομο να χάσει την ευχαρίστηση από την καθημερινή του ζωή, με αποτέλεσμα να έχει επιπτώσεις στην υγεία του και μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο και θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες νόσους.

Μπορεί να είναι μια παροδική κατάσταση ατομικής αντίδρασης σε θλιβερά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός προσφιλούς μας προσώπου ή μιας επαγγελματικής μας αποτυχία. Στον καθένα μπορεί να συμβεί, σε οποιαδήποτε ηλικία, φύλο και σε άτομα οποιασδήποτε κοινωνικοοικονομικής τάξης ή εθνικότητας

Οι λόγοι της κατάθλιψης είναι ποικίλοι...

Για κάποια άτομα μπορεί να εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες. Ενώ για τα αίτια της κατάθλιψης μπορεί να υπάρχει ένας μόνο λόγος που προκάλεσε την ψυχική αυτή διαταραχή.
Τα άτομα που έχουν έναν αρνητικό τρόπο σκέψης και χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κλινική κατάθλιψη.

Γυναίκες και κατάθλιψη

Είναι διαπιστωμένο πως οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό δύο προς ένα δηλ. εμφανίζεται σε διπλάσιο ποσοστό απ' ότι στους άνδρες. Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα, κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, την εγκυμοσύνη, τη γέννα και την εμμηνόπαυση.

Άλλοι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν το στρες που αισθάνονται οι γυναίκες λόγω των πολλαπλών καθηκόντων κι ευθυνών τους. Η αδυναμία να βρουν δουλειά τις κάνει πολλές φορές να χάνουν την αυτοπεποίθηση τους.

Καταθλιπτικές μητέρες, καταθλιπτικά παιδιά.
Καταθλιπτικοί όσοι ταυτίζουν την ευτυχία με τα υλικά αγαθά.
Η κατάθλιψη ευνοεί την πρόωρη είσοδο στην προ-εμμηνόπαυση
Πολλές φόρες η έλλειψη εργασίας οδηγεί τη γυναίκα σε κατάθλιψη

Τα συμπτώματα κατάθλιψης

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί ν' αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ψυχοθεραπεία. Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι εξίσου καλή ή και καλύτερη από τη φαρμακοθεραπεία για την αντιμετώπιση της.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε μια γυναίκα που υποφέρει από κατάθλιψη;

Η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον κάλλιστα μπορούν να τη βοηθήσουν! Εφόσον η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει και εξαντλεί τη γυναίκα, το πιθανότερο είναι πως θα αυτή κάποια στιγμή θα αναζητήσει την βοήθεια του περίγυρού της.Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που δεν έχουν την εμπειρία της κατάθλιψης μπορεί να μην καταλάβουν απόλυτα τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Αν και χωρίς κακή πρόθεση, οι αγαπημένοι και οι φίλοι μπορεί, εν αγνοία τους, να πουν ή να κάνουν πράγματα τα οποία μπορεί και να την πληγώσουν.

Σημαντικό είναι να της προσφερθεί συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει η καταθλιπτική γυναίκα να αντιμετωπιστεί με κατανόηση, να περιβληθεί με στοργή και να της δοθεί κουράγιο.

Προσπαθήστε να είστε κοντά της, μιλώντας της , ακούγοντας προσεκτικά τι έχει να σας πει. Μην υποτιμήσετε κανένα συναίσθημα το οποίο εκφράζεται από την πλευρά της. Προσφέρετέ της ελπίδα. Κάλεσέ την για περιπάτους, βόλτες, επισκέψεις στον κινηματογράφο. Καλό θα ήταν η γυναίκα αυτή να προσπαθήσει να αναπτύξει καινούργια ενδιαφέροντα και κοινωνική ζωή, είτε συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες, είτε κάνοντας γυμναστική, είτε χορό.

Να προσπαθήσει σιγά -σιγά να ξαναβρεί τον εαυτό της και να συνεχίσει τη ζωή της με δύναμη και αισιοδοξία.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΛΟΣ; ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Απώλεια της δουλειάς σου! Δυσάρεστο γεγονός που σου δημιουργεί μεγάλα οικονομικά προβλήματα , τεράστια αλλαγή στις καθημερινές σου συνήθειες ,έντονο άγχος.

ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΕΙΣ

Αισθάνεσαι θλίψη ,στεναχώρια, δεν ξέρεις τι να κάνεις; Η απελπισία και η απόγνωση σε έχουν καταβάλει; Κλαις με το παραμικρό; Νοιώθεις ότι είσαι άχρηστη; Το έχεις ρίξει στο φαγητό; Μόνο έτσι αισθάνεσαι καλά!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μην σε παίρνει από κάτω! Κάπου εκεί έξω είναι κάτι που σε περιμένει. Αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με σένα. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι . Προσπάθησε να βρεις ενδιαφέροντα που να σου αποσπούν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Δώσε χρόνο σε καταστάσεις και γεγονότα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και με τους άλλους . Ξεκίνα γυμναστική , διάβασε βιβλία ,προσπάθησε να βγαίνεις έξω πιο συχνά, κάνε καινούργιες παρέες ,μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Υπάρχουν πολλές ομάδες που δραστηριοποιούνται πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την γυναικεία ανεργία και την ψυχολογική στήριξη. Η ζωή είναι μικρή για να την αφήνεις να σου φεύγει μέσα από τα χέρια σου δίχως να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, χωρίς να τονώνεις την προσωπικότητα σου. Το μυστικό είναι κρυμμένο βαθιά μέσα σου . Πάρε δύναμη να συνεχίσεις τη ζωή σου ,να σταθείς στα πόδια σου Να στηρίξεις την οικογένεια σου και τα παιδιά σου, έχουν όλοι την ανάγκη σου,

ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ !! ΑΞΙΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ! Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ! ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ! ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΣΥ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ.


Σχετικές Ιστοσελίδες