Η ΧΕΝ Ελλάδος υποστηρίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση

Η ΧΕΝ Ελλάδος υποστηρίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση

Οι γυναίκες για σειρά δεκαετιών ενδυναμώθηκαν και δοκιμάστηκαν στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό στίβο, διεκδίκησαν και πέτυχαν σημαντικές νίκες στους αγώνες τους. Χωρίς όμως ακόμη να έχουν επιτύχει τις απαιτούμενες ριζικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας πραγματικά ισότιμης κοινωνίας, βρέθηκαν ξαφνικά στη δίνη της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνει τη θέση τους και κατακρημνίζει τα δικαιώματά τους. Η θέση των γυναικών κάθε ηλικίας υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνονται και να καταπατώνται δικαιώματα που ήταν αυτονόητα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την εργασία, την ασφάλιση, την πρόσβαση στις υπηρεσίες, την ασφαλή στέγη κ.λπ.. Η μεγάλη πίεση που δέχεται η κοινωνία επηρεάζει πρωτίστως τις γυναίκες τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

Οι διεθνείς Οργανισμοί, μεταξύ τους και η ΧΕΝ, εκφράζουν την ανησυχία ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών διαιωνίζονται και συμβάλλουν στη διατήρηση της μειονεκτικής και άνισης θέσης των γυναικών σε πολλούς τομείς, όπως η εκπαίδευση και η ενεργός συμμετοχή στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων.

 

ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Η ΧΕΝ, εθνικά και παγκόσμια έχει σταθεί συνεπής αρωγός των γυναικών σε κρίσιμες στιγμές. Όσο κι αν αλλάζουν οι περιστάσεις και οι εποχές, η κατεύθυνση παραμένει η ίδια: η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενδυνάμωση των γυναικών: μια χρονοβόρα, αλλά πολύ σημαντική διαδικασία. Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες της ΧΕΝ στοχεύουν στη ριζική αλλαγή του τρόπου που οι γυναίκες αντιλαμβάνονται και διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΧΕΝ Ελλάδος, ξεκίνησε το 2013 στεγαστικό πρόγραμμα για φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ολοκλήρωση των σπουδών τους στις ανώτατες σχολές της Αθήνας και του Πειραιά, εξαιτίας του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος προασπίζοντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί η δυνατότητα σε πενήντα περίπου νέες γυναίκες να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ζεστό και ασφαλές περιβάλλον. Το στεγαστικό πρόγραμμα της ΧΕΝ Ελλάδος υλοποιείται στο πλήρως ανακαινισμένο το 2012, διεθνών προδιαγραφών Πολύκεντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» στην Ηλιούπολη.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με ευκαιρίες για ομαδικές ασχολίες, καθώς είναι στόχος η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενδυνάμωσης και στήριξης των νέων γυναικών που εξυπηρετούνται. Επικουρικά όσες διαμένουν στον Ξενώνα έχουν πρόσβαση στο Κέντρο Συμβουλευτικής Απασχόλησης της ΧΕΝ Ελλάδος από όπου έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν υποστήριξη στην προετοιμασία τους για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Το στεγαστικό πρόγραμμα δεν αποτελεί για τη ΧΕΝ Ελλάδος μια καινούρια υπηρεσία. Μέσα στα 30 χρόνια ευρωπαϊκής εμπειρίας για τη ΧΕΝ Ελλάδος (από το 1983), αλλά και πολύ νωρίτερα (1960: Ηλιούπολη και Αμερικής 11) οι Ξενώνες της έχουν δώσει ασφαλή στέγη σε εκατοντάδες γυναίκες και νέες γυναίκες.

Στη μακρά του ιστορία το κτίριο «Αθηνά» φιλοξένησε προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προγράμματα ενδυνάμωσης και ασφαλούς στέγασης ελληνίδων και αλλοδαπών γυναικών που ανήκαν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες και μετανάστριες, αρχηγούς οικογενειών με έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θύματα trafficking κ.λπ)

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2018-2019

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΞΕΝΩΝΑ 2018-19