ΟΡΑΜΑ

«Το όραμα της ΧΕΝ για το 2035«

Το 2011 στη Ζυρίχη, το 27ο Παγκόσμιο Συμβούλιο της ΧΕΝ ψήφισε ένα «Συλλογικό Στόχο», μια κοινή δήλωση δέσμευσης εξαιρετικής σημασίας, που περιγράφει την επίδραση που θέλει να έχει η ΧΕΝ ως κίνημα, την ανάγκη ισχυροποίησης της Οργάνωσης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα και τις αναγκαίες δράσεις για την επίτευξη ενός κόσμου συμπερίληψης .

Στο 28ο Παγκόσμιο Συμβούλιο στη Μπανγκόκ 2015 ψηφίστηκε από 477 μέλη-εκπροσώπους 73 εθνικών ΧΕΝ το «Όραμα για το 2035» με θέμα «Τολμηρή και Μετασχηματιστική* Ηγεσία Προς το 2035». Το Όραμα για το 2035 δεν αντικαθιστά το σκοπό ή τις αρχές της οργάνωσης, αλλά εξειδικεύει τον συλλογικό της στόχο και την άμεση επίτευξή του.

Ο οραματικός της στόχος για το 2035 – έτος ορόσημο για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα – είναι

«Μέχρι το 2035, 100 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα μετασχηματίσουν τις δομές ισχύος για να δημιουργήσουν δικαιοσύνη, ισότητα των φύλων και έναν κόσμο χωρίς βία και πόλεμο ηγούμενες ενός  βιώσιμου κινήματος ΧΕΝ που θα περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες».

Στα επόμενα 20 χρόνια, η Παγκόσμια ΧΕΝ και οι εθνικές ΧΕΝ –μέλη καλούνται να αναπτύξουν πέντε τετραετή στρατηγικά πλαίσια – οδηγούς για την εκπλήρωση του οραματικού στόχου.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Παγκόσμιας ΧΕΝ για την πρώτη τετραετία (2016–2019) κινείται σε τρεις εξέχοντες άξονες

  • ενίσχυση της μετασχηματιστικής ηγεσίας[1] των νέων γυναικών και των κοριτσιών,
  • συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • βιωσιμότητα του παγκόσμιου κινήματος της ΧΕΝ.

Για να εκπληρωθεί ο οραματικός της στόχος η ΧΕΝ παγκοσμίως:

Ενδυναμώνει

Με εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από γυναίκες και νέες γυναίκες. Υιοθετεί τη φεμινιστική προσέγγιση που βασίζεται στη συμπερίληψη και τη διαγενεακότητα. Επίσης κατ’ εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  ενδυναμώνει τις νέες  γυναίκες να ηγηθούν και να λαμβάνουν αποφάσεις στις κοινότητές τους. Υλοποιεί εκπαιδεύσεις τόσο θεματικές όσο και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινοτήτων, καθώς πιστεύει ότι η εκπαίδευση ενός κοριτσιού ή μιας γυναίκας μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια ολόκληρη κοινότητα.

Συνηγορεί

Εργάζεται με στόχο να επηρεάσει πολιτικές, νομοθετικές ρυθμίσεις και νόρμες οι οποίες παρεμποδίζουν την εφαρμογή των δικαιωμάτων και την ανάπτυξη του ηγετικού δυναμικού των γυναικών, των νέων γυναικών και των κοριτσιών. Δίνει λόγο και βήμα, ώστε να ακουστεί η φωνή των κοριτσιών και των νέων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δημιουργεί ευκαιρίες για αυτές, ώστε να συνηγορήσουν για τα δικαιώματά τους τοπικά, εθνικά και παγκόσμια.

Δημιουργεί Ασφαλείς Χώρους

Τα τελευταία 160 χρόνια η ΧΕΝ παγκόσμια έχει δημιουργήσει Ασφαλείς Χώρους για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην καρδιά της τοπικής τους κοινωνίας. Σε περισσότερες από 70 χώρες μέσα από τις δομές των τοπικών ΧΕΝ, η Παγκόσμια αγωνίζεται να προσφέρει χώρους σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια για να συζητήσουν με ασφάλεια, εμπιστευτικότητα και το κυριότερο δίχως κριτική θέματα, όπως η σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία και δικαιώματα, το AIDS, η βία κατά των γυναικών.

Σταθμοί-ορόσημα στην πορεία της Π/ΧΕΝ

Η εμφάνιση ενός σημαντικού οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης

«Αν προσευχόμαστε για τους άλλους, πρέπει επίσης να δουλέψουμε γι’ αυτούς»

Το έτος 1855 δύο ξεχωριστές εξελίξεις οδήγησαν μετέπειτα στη δημιουργία της ΧΕΝ.

Η πρώτη ήταν η δημιουργία ενός ξενώνα στην οδό Σάρλοτ για τις νοσηλεύτριες της Florence Nightingale, στο δρόμο προς και από την Κριμαία, από τη Mary Jane Kinnaird. Η Mary Jane Kinnaird εργαζόταν ως γραμματέας πάστορα. Υπήρξε μεγάλη φιλάνθρωπος με εξαιρετική δράση στον τομέα της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των νέων γυναικών τόσο στην Ευρώπη (Αγγλία, Ελβετία) όσο και στην Ινδία, όπου και ίδρυσε σχολεία.

Το 1857 ο ξενώνας φιλοξένησε και κορίτσια που εγκαταστάθηκαν/μετανάστευσαν στο Λονδίνο προερχόμενες από αγροτικές περιοχές για να ενταχθούν στο βιομηχανικό & οικιακό εργατικό προσωπικό. Ο ξενώνας της οδού Σάρλοτ συνέχισε να προσφέρει κατάλυμα και άλλες παροχές όπως η βιβλιοθήκη δανεισμού και μετά τον πόλεμο. Το 1861 η Kinnaird ιδρύει την «Ένωση για τα κορίτσια» και τα αμέσως επόμενα χρόνια δημιουργούνται τρεις επιπλέον ξενώνες.

Την ίδια περίοδο, η Emma Roberts από το Barnet ίδρυσε μια ομάδα 23 φίλων που συμφώνησαν να συναντιούνται κάθε σαββατόβραδο για να προσεύχονται όλοι μαζί για τους αγαπημένους τους και για τις νέες γυναίκες γενικότερα (Percival 1954: 54). Η Emma Roberts υπήρξε Χριστιανή ακτιβίστρια και αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά υπηρεσιών (διαμονή, υποστήριξη) στις νοσηλεύτριες του Κριμαϊκού Πολέμου καθώς και στις γυναίκες που μετανάστευαν από τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις ή στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Μέχρι το 1859 η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη ένωση προσευχής που εξαπλώθηκε σε διάφορες πόλεις και χωριά. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί – με τα λόγια της Roberts, «Αν προσευχόμαστε για τους άλλους, πρέπει επίσης να δουλέψουμε γι ‘αυτούς». Η Emma Roberts πέθανε τον Μάιο του 1877 ενώ εργαζόταν για τη σύνδεση των δύο Ενώσεων (Ένωση Προσευχής και Ένωση για τα Κορίτσια) Η σύνδεση των δύο οργανώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1877 και υιοθετήθηκε ο τίτλος Χριστιανική Ένωση Νέων Γυναικών (Young Women’s Christian Association).

Το 1894 οι Χ.Ε.Ν. της Μεγάλης Βρετανίας, της Αμερικής, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, ίδρυσαν την Παγκόσμια Χ.Ε.Ν., με έδρα το Λονδίνο. Στο πρώτο συμβούλιο της Οργάνωσης στο Λονδίνο το 1898, συμμετείχαν 326 εκπρόσωποι από δεκαεφτά χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Το Συμβούλιο υπήρξε το κομβικό σημείο για την εδραίωση της Χ.Ε.Ν. σε παγκόσμια κλίμακα, η ενότητα της οποίας βασίστηκε στην παροχή υπηρεσιών και την πίστη.

Αρχικά, η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας ΧΕΝ αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από Βρετανίδες, ενώ τη θέση της Γενικής Γραμματέως ανάλαβε μια Αμερικανίδα. Η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μια αγγλοσαξονικής προσέγγισης για τα θέματα.

Το 1930, σε μια συμβολική κίνηση, τα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Χ.Ε.Ν. μεταφέρθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας, στην ίδια πόλη με την νεοσύστατη τότε Ένωση των Εθνών. Η κίνηση αυτή απαντούσε τόσο στην ανάγκη της οργάνωσης να διευρύνει τους ορίζοντές της σε έμψυχο υλικό, όσο και στην ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας με άλλες διεθνείς οργανώσεις που είχαν την έδρα τους στη Γενεύη (μεταξύ άλλων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Χ.Α.Ν.).

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά το Παγκόσμιο Συμβούλιο του 1947 στο Χαγκτσόου, η Παγκόσμια Χ.Ε.Ν. αφιέρωσε πολύ χρόνο στην έρευνα και τη δουλειά σε θέματα όπως οι πρόσφυγες, η υγεία, το HIV & AIDS, ο αλφαβητισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα γυναικών και παιδιών, η προαγωγή των γυναικών και η εξάλειψη της φτώχειας, η αειφόρος ανάπτυξη και το περιβάλλον, η εκπαίδευση των νέων, η ειρήνη και ο αφοπλισμός και η ηγεσία νέων γυναικών. Αυτές οι θεματικές κατέχουν εξέχοντα ρόλο στο κίνημα της Παγκόσμιας Χ.Ε.Ν. μέχρι τις μέρες μας και παραμένουν επίκαιρες.

 

[1] «leaders and followers make each other to advance to a higher level of morality and motivation.» James McGregor Burns (1978).