Γυναίκα & Εκπαίδευση

 

Οι νέες γυναίκες ονειρεύονται έναν κόσμο ειρήνης και ασφάλειας και ένα βιώσιμο περιβάλλον, όπου θα μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Θέλουν ένα μέλλον, όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα κυριαρχεί η ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης, εργασίας και συμμετοχής στα κέντρα λήψης απόφασης.

Το γυναικείο κίνημα κατέδειξε πως μέχρις ότου οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ίσες ευκαιρίες να συμμετάσχουν στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, ως μέλη της κοινότητας, πολίτες, υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και ηγέτες, ο κόσμος δεν θα είναι ειρηνικός και δίκαιος για όλους.

Όπως αποτυπώνεται στο Άρθρο 3 του Καταστατικού της ΧΕΝ Ελλάδος (1981):

«Η ΧΕΝ επιδιώκει να βοηθάει τη γυναίκα κάθε ηλικίας και τη νεότητα ανεξαρτήτως φύλου να αναπτύσσονται πνευματικά, ψυχικά και σωματικά, ώστε να συμβάλλουν στην πρόοδο της χώρας και της παγκόσμιας κοινότητας»

Η ΧΕΝ διαχρονικά διασφαλίζει μέσα από προγράμματα, υπηρεσίες και δράσεις, ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες θα αναπτύξουν πολύπλευρα την προσωπικότητά τους. Παράλληλα, εκπαιδεύει και ενδυναμώνει τα κορίτσια και τις γυναίκες, ώστε να είναι σε θέση να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναπτύσσει την ηγεσία και την συλλογική τους δύναμη για να διαμορφώσουν ένα ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

Ημερομηνίες Σταθμοί:

1923 – 1940

Με στόχο την ισότιμη επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των γυναικών και κυριότερα των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής αναπτύσσονται πρωτοπόρα για την εποχή προγράμματα κατάρτισης για πωλήτριες, ράπτριες και δακτυλογράφους

1946 – 1949

Η ΧΕΝ σχεδιάζει και ιδρύει Σχολή Στελεχών που σύντομα μεταβάλλεται σε μία από τις πρώτες Σχολές Στελεχών Κοινωνικής Εργασίας στη χώρα. Εισάγει και κατοχυρώνει με αυτόν τον τρόπο ένα νέο επάγγελμα, αυτό της Κοινωνικής Λειτουργού

1950 – 1959

Την περίοδο των μεγάλων μετακινήσεων του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα και στο νεόδμητο τότε κτήριο της ΧΕΝ (Αμερικής 11) αναπτύσσεται ένα πολύπλευρο πρόγραμμα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης που παρείχε στις γυναίκες τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας τους ζωής.

1960 – 1969

Ιδρύεται η πρώτη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας στη χώρα και εισάγεται  ως  νέο επάγγελμα αυτό της Βιβλιοθηκονόμου

Την ίδια περίοδο η ΧΕΝ συνεργάζεται με:

  • τον Ελληνικό Οργανισμό Χειροτεχνίας και το Υπουργείο Γεωργίας σε προγράμματα στήριξης και επιμόρφωσης της αγρότισσας
  • τις μεταναστευτικές υπηρεσίες σε προγράμματα προετοιμασίας για Ελληνίδες γυναίκες – μετανάστριες σε υπερπόντιες χώρες (εκμάθηση γλώσσας – πληροφορίες για τις χώρες προορισμού)

1970 – 1979

Αναπτύσσεται πολύπλευρο πρόγραμμα «Διά βίου Επιμόρφωσης Ενηλίκων» με έμφαση σε θέματα Αυτογνωσίας, Ισοτιμίας των Φύλων, Οικογένειας, Πολιτισμού και Ιστορίας της Τέχνης

1980 – 1989

Το 1985 αρχίζει συστηματικά ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεθόδων της Οργάνωσης με την:

  • εισαγωγή νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων (εξ αποστάσεως μάθηση)
  • ένταξή της Οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γυναίκας IRIS

Παράλληλα, από το 1970 έως και σήμερα, η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝΕ έχει οργανώσει:

  • Ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα προετοιμασίας για Βοηθούς Μητέρων και Βοηθούς Ηλικιωμένων
  • Ετήσιους επιμορφωτικούς κύκλους για την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη μεταναστριών & προσφύγων «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός».

2013

Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του παλαιού ξενώνα στην Ηλιούπολη και την έναρξη λειτουργίας του Πολυκέντρου Αθηνά η ΧΕΝ ξεκινά την υλοποίηση Στεγαστικού Προγράμματος για την φιλοξενία φοιτητριών που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, υποστηρίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά την ελεύθερη πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2018-2019

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΞΕΝΩΝΑ 2018-19