Η Ιστορία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΕΝ

Η ΧΕΝ είναι μία Παγκόσμια, Γυναικεία, Εθελοντική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου και έδρα τη Γενεύη.

Ιδρύθηκε το 1884 και είναι από τις παλαιότερες διεθνείς, γυναικείες οργανώσεις. Θεμελιώθηκε καταστατικά πάνω στις χριστιανικές αξίες της αγάπης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και εργάζεται για την ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από τη φυλή τους, το θρήσκευμά τους,ή το εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτικό το πολιτισμικό τους υπόβαθρο με στόχο να φέρουν θετική αλλαγή στις κοινότητες μέσα στις οποίες ζουν.

Με μέλη και υποστηρικτές περισσότερες από 20 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών, μιλάει 120 γλώσσες και διαλέκτους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20.000 κοινότητες.

Έχει συμβουλευτική ιδιότητα στο Κοινωνικό & Οικονομικό Συμβούλιο του ΟΗΕ και στην Επιτροπή του για τη θέση της Γυναίκας.

Το όραμα της ΧΕΝ παγκόσμια προσβλέπει σε έναν κόσμο, όπου θα υπάρχει θέση για όλους, όπου η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η υγεία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η μέριμνα για το περιβάλλον θα προωθούνται και θα υποστηρίζονται από την γυναικεία ηγεσία.

Κάθε τέσσερα χρόνια συγκαλείται το Παγκόσμιο Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις που αφορούν στην πολιτική της Παγκόσμιας ΧΕΝ, το Καταστατικό, τον επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών κατευθύνσεων της με στόχο την εκπλήρωση του οράματος της.

Το Συμβούλιο αποτελείται από τις εκπροσώπους 108 μελών – εθνικών ΧΕΝ. Το 1979, το Παγκόσμιο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Η ελληνική ΧΕΝ είναι πλήρες μέλος της Παγκόσμιας ΧΕΝ από το 1954.

Η Αθηνά Αθανασίου, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ΧΕΝ Ελλάδος για δεκαετίες και Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκόσμιας ΧΕΝ από το 1967 έως και το 1975

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο εκλέγει την Εκτελεστική Επιτροπή, που αποτελείται από 20 γυναίκες, οι οποίες προέρχονται από όλες τις ηπείρους. Αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου σε στενή συνεργασία με τα στελέχη του Γραφείου της Παγκόσμιας ΧΕΝ.

Τα ορόσημα στην πορεία της Π/ΧΕΝ: Η εμφάνιση ενός σημαντικού οργανισμού κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης

Το έτος 1955 δύο ξεχωριστές εξελίξεις οδήγησαν μετέπειτα στη δημιουργία της ΧΕΝ.

Η πρώτη ήταν η δημιουργία ενός ξενώνα από τη Mary Jane Kinnaird στην οδό Σάρλοτ για τις νοσηλεύτριες της Florence Nightingale, στο δρόμο προς και από την Κριμαία. Η Mary Jane Kinnaird εργαζόταν ως γραμματέας πάστορα. Υπήρξε μεγάλης φιλάνθρωπος με εξαιρετική δράση στον τομέα της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των νέων γυναικών τόσο στην Ευρώπη (Αγγλία, Ελβετία) όσο και στην Ινδία, όπου ίδρυσε σχολεία.

Το 1857 ο ξενώνας φιλοξένησε και κορίτσια αγροτικών περιοχών που εγκαταστάθηκαν/μετανάστευσαν στο Λονδίνο για να ενταχθούν στο βιομηχανικό & οικιακό εργατικό προσωπικό. Ο ξενώνας της οδού Σάρλοτ συνέχισε να προσφέρει κατάλυμα και άλλες παροχές και μετά τον πόλεμο, όπως η βιβλιοθήκη δανεισμού. Το 1861 η Kinnaird ιδρύει την «Ένωση για τα κορίτσια» και τα αμέσως επόμενα χρόνια δημιουργούνται τρεις επιπλέον ξενώνες.

Την ίδια περίοδο, η Emma Roberts από το Barnet ίδρυσε μια ομάδα 23 φίλων που συμφώνησαν να συναντιούνται κάθε σαββατόβραδο για να προσεύχονται όλοι μαζί για τους αγαπημένους τους και για τις νέες γυναίκες γενικότερα. Η Emma Roberts υπήρξε Χριστιανή ακτιβίστρια και αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά υπηρεσιών (διαμονή, υποστήριξη) στις νοσηλεύτριες του Κριμαϊκού Πολέμου, καθώς και στις γυναίκες που μετανάστευαν απο τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις ή στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Μέχρι το 1859 η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη ένωση προσευχής που εξαπλώθηκε σε διάφορες πόλεις και χωριά. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, έκανε και πράξη τα λόγια της Roberts: «Αν προσευχόμαστε για τους άλλους, πρέπει επίσης να δουλέψουμε γι’ αυτούς» η Emma Roberts πέθανε τον Μάιο του 1877, ενώ εργαζόταν για τη σύνδεση των δύο Ενώσεων (Ένωση προσευχής και Ένωση για τα κορίτσια). Η ένωση των δύο οργανώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1877 και υιοθετήθηκε ο τίτλος Χριστιανική Ένωση Νέων Γυναικών (Young Women’s Christian Association).

Το 1894 οι Χ.Ε.Ν της Μεγάλης Βρετανίας, της Αμερικής, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, ίδρυσαν Παγκόσμια Χ.Ε.Ν., με έδρα το Λονδίνο. Στο πρώτο συμβούλιο της Οργάνωσης στο Λονδίνο το 1898, συμμετείχαν 326 εκπρόσωποι απο δεκαεφτά χώρες και από τις πέντε ηπείρους. Το συμβούλιο υπήρξε το κομβικό σημείο για τν εδραίωση της Χ.Ε.Ν. σε παγκόσμια κλίμακα, η ενότητα της οποία βασίστηκε στην παροχή υπηρεσιών και τις ριστιανικές αρχές της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Το 1930, σε μια συμβολική κίνηση, τα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Χ.Ε.Ν μεταφέρθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας, στην ίδια πόλη με την νεοσύστατη τότε Ένωση των Εθνών. Η κίνηση αυτή απαντούσε τόσο στην ανάγκη της οργάνωσης να διευρύνει τους ορίζοντές της σε έμψυχο υλικό, όσο και στην ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας με άλλες διεθνείς οργανώσεις που είχαν την έδρα τους στη Γενεύη (μεταξύ άλλων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Χ.Α.Ν.).

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά το Παγκόσμιο Συμβούλιο του 1947 στο Χαγκτσόου έως και σήμερα, η Παγκόσμια Χ.Ε.Ν. αφιέρωσε πολύ χρόνο,στην έρευνα και τη δουλειά σε θέματα όπως οι πρόσφυγες, η υγεία, το HIV & AIDS, ο αλφαβητισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα γυναικών και παιδιών, η ανάπτυξη των γυναικών και η εξάλειψη της φτώχειας, η αειφόρος ανάπτυξη και το περιβάλλον, η εκπαίδευση των νέων, η ειρήνη και ο αφοπλισμός και η ηγεσία νέων γυναικών. Αυτές οι θεματικές κατέχουν εξέχοντα ρόλο στο κίνημα της παγκόσμιας Χ.Ε.Ν. μέχρι τις μέρες μας και παραμένουν πάντα επίκαιρες.