Γνωρίστε την Άν_να. Ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος για τη βία κατά των γυναικών στο χώρο και το χρόνο

Γνωρίστε την Άν_να. Ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος για τη βία κατά των γυναικών στο χώρο και το χρόνο

Η Αν_να , 15 χρονών περιδιαβαίνει την πόλη. Συναντά σε κάθε βήμα της τη Βία κατά των γυναικών.

Η Αν_να  προχωρά, εξερευνά αναρωτιέται. Παρατηρεί γυναίκες κάθε ηλικίας, σε διαφορετικούς χώρους. Εισχωρεί σε σπίτια, σε αυλές σχολείων και πλατείες, ακολουθεί γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο, στο δρόμο, σε ιδρύματα,  ανταλλάσσει μηνύματα με φοιτήτριες, ακούει  ιστορίες μεγαλύτερων γυναικών, συνομιλεί.

Η Αν_ να στο σακίδιό της κουβαλά εμπειρίες . Τα κόκκινά μαλλιά της ανεμίζουν και δίνουν χρώμα στην  περιπλάνησή  της. Σε μια περιπλάνηση προς την ενηλικίωση που  η Βία την χρωματίζει μαύρη

Η ΧΕΝ Ελλάδος  παρακολουθεί την Αν_να, τον φανταστικό μα τόσο πραγματικό χαρακτήρα,  που δημιούργησε για να  ενώσει όλες τις γυναίκες απέναντι σε κάθε μορφή βίας  που υφίστανται  και τώρα και πριν και παντού.

Στη διάρκεια του ταξιδιού της  αναδεικνύει , εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί    για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών το οποίο συνεχίζει να στιγματίζει  τη ζωή των γυναικών κάθε ηλικίας.

5 FAQ’s  για την Αν_να

  • Γιατί είναι 15 χρονών;

Η Αν_να είναι έφηβη. Δεν είναι παιδί, δεν είναι γυναίκα. Βρίσκεται σε ηλικία που αντιλαμβάνεται τα πάντα και ακόμα μαθαίνει. Πλάθεται, γαλουχείται, προετοιμάζεται.  Έχει πρόσφατη την παιδική ηλικία, μεγαλύτερη αδερφή, μητέρα, γιαγιά. Γίνεται συνδετικός κρίκος, πομπός και δέκτης. Ταυτίζεται με τα κορίτσια της ηλικίας της και βαδίζει μαζί τους σε μια πορεία αυτογνωσίας και ενηλικίωσης.

 

  • Γιατί έχει κόκκινα μαλλιά;

Πρόκειται για συμβολισμό αφού το πορτοκαλί χρώμα χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στις καμπάνιες «Orange the world» του UN Women για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

«Χρωματίζουμε τον κόσμο Πορτοκαλί και συμβολίζουμε με αυτό τον τρόπο την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟΥ μέλλοντος. Ένα μέλλον απαλλαγμένο από την οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης».

  • Γιατί υπάρχει η κάτω παύλα στο όνομα Αν_να;

Το υποθετικό «Αν», πρώτο συνθετικό του ονόματος, περιέχει αμφιβολία, άγνοια, περιέργεια, φόβο. Με αυτά τα συστατικά ξεκινάει τη διαδρομή της.  Όσο προχωράει μαθαίνει και όσο μαθαίνει ενδυναμώνεται.  Φτάνοντας στον προορισμό της αντικρίζει το «Να». Είναι έτοιμη πλέον να δράσει.

 

  • Γιατί βλέπουμε την Αν_να με γυρισμένη πλάτη;

Η Αν_να είναι ένας εύπλαστος χαρακτήρας,  που ενώνει όλες τις γυναίκες αφού κάθε μια από εμάς είναι μια «Αν_να». Μας αντικρίζει μέσα από έναν αόρατο καθρέφτη και γίνεται ένα με την αντανάκλασή μας.  Καταφέρνει να μας ενώσει ώστε να συναντιληφθούμε, να κατανοήσουμε και εν τέλει να μιλήσουμε όλες την ίδια γλώσσα για να αφυπνίσουμε τις κοινότητές μας.

 

  • Θα δούμε το πρόσωπό της;

Η αλήθεια είναι πώς εμείς το έχουμε ήδη δει…. Θα ακολουθήσουμε όμως τη διαδρομή της όπου συμμετέχοντας στα προγράμματα και τις  δράσεις της θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε, θα δράσουμε και θα αντιδράσουμε και τότε θα συστηθούμε ξανά!


 

Η Αν_να αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου

Η Ζωή Μουζενίδου σπούδασε ενδυματολογία και σχέδιο μόδας στην Ελλάδα και το Παρίσι. Τα δύο τελευταία χρόνια μοιράζεται τις γνώσεις με τις ομάδες ραπτικής και σχεδίου μόδας της ΧΕΝ Αθηνών.

Συνεργάζεται χρόνια με καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής ως υπεύθυνη συναυλιών και έχει εργαστεί ως διοργανώτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δείτε δουλειά της στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.facebook.com/ZzMouzeni/?modal=admin_todo_tour