Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον.

 

Η Ισότητα των Φύλων στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις για τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) η ΕΕ, με βαθμολογία 67,9 στα 100, απέχει τουλάχιστον 60 χρόνια από την επίτευξη της πλήρους ισότητας των φύλων, ενώ η Ελλάδα (με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία) βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Παρά τα βήματα ισότητας που έχουν γίνει, οι δομικές ανισότητες με την αναπαραγωγή των στερεοτύπων εξακολουθούν να εμποδίζουν την πλήρη ισότητα των φύλων και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την υγειονομική κρίση, τα εμπόδια φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί.

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός των εργασιών στην οικογένεια είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ισότητα και ακολουθεί και ο αντίστοιχος διαχωρισμός στην εξωοικιακή εργασία, στα πλαίσια της Αγοράς.

Έτσι, οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε τομείς «οικείους» προς τις δεξιότητές τους (τις οποίες έχουν αναπτύξει σύμφωνα με την κοινωνικοποίησή τους) και που αποτελούν «προέκταση» του ρόλου τους στο σπίτι ως συζύγων, μητέρων κλπ.: Οι τομείς αυτοί είναι οι υπηρεσίες παροχής φροντίδας (μαιευτική, νοσηλευτική …) η εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική) ο τριτογενής τομέας γενικότερα (καταστήματα, γραμματειακή υποστήριξη …).

Πρόκειται για χώρους εργασίας, που, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν  μικρή έως καθόλου δυνατότητα εξέλιξης και χαμηλές απολαβές, κυρίως, στον ιδιωτικό τομέα. Και, παρά την εδώ και έναν αιώνα συνεχή παρουσία γυναικών στην εξωοικιακή εργασία, ο μισθός τους εξακολουθεί να θεωρείται «βοηθητικός» και η βασική τους «αποστολή» εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ιδιωτική σφαίρα.

Σύμφωνα δε με τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, ακόμα και η διαδικτυακή εργασία αναπαράγει παραδοσιακές ανισότητες μεταξύ των φύλων και το χάσμα στις αμοιβές, καθώς οι γυναίκες εργάζονται σε χρονοβόρες και ελάχιστα αμειβόμενες εργασίες (μεταφράσεις ή οικιακές υπηρεσίες)

Οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους υπολείπονται σε ικανοποιητικά αμειβόμενη εργασία, υπολείπονται σε ελεύθερο για τον εαυτό τους χρόνο και φαίνεται ότι άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν μεν μια κοινή νέα πραγματικότητα με την υγειονομική κρίση, αλλά οι επιπτώσεις της, διαφοροποιούν τις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες ζωής και τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών εφόσον:

 

Αυτές εξακολουθούν να επιφορτίζονται με εργασίες της οικιακής σφαίρας

Αυτές εξακολουθούν να υφίστανται τις ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Αυτές εξακολουθούν να υπό – εκπροσωπούνται στη δημόσια σφαίρα, σε διοικητικές θέσεις και σε υψηλά πόστα

Αυτές εξακολουθούν να αποτελούν, στην πλειοψηφία τους, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Το Σύνταγμα στην Ελλάδα και το εν γένει θεσμικό πλαίσιο έχει κατοχυρώσει την Ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, αλλά η καθημερινή πραγματικότητα, εντέλει, την ανατρέπει.

Και αυτή η καθημερινότητα είναι που καταγράφεται στα δεδομένα των στατιστικών.

Μπορούμε να την αλλάξουμε;

Είναι μια πρόκληση η αλλαγή για το ισχύον αξιακό σύστημα των έμφυλων ανισοτήτων, αλλά και μια πρόσκληση για όλους και όλες -κυρίως τις νεότερες γενιές- στον αγώνα για την ανατροπή των αδικιών που γίνονται στους ανθρώπους λόγω του φύλου τους.


Ο χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου