Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον.

 

Ο Ιταλικός Νόμος  προστατεύει τα παιδιά που αφήνει πίσω της μια γυναικοκτονία

 

Στην Ιταλία έχει θεσπισθεί Νόμος για τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά που ορφάνεψαν, λόγω γυναικοκτονίας.

Μεταξύ του 2000 και του 2015, περίπου 1600 ανήλικα και ενήλικα παιδιά ορφάνεψαν από την ενδοοικογενειακή βία στην Ιταλία. Το σχετικό νομοσχέδιο συντάχθηκε από την δικηγόρο Anna Maria Busia, μετά από την εμπειρία που είχε με σχετική υπόθεση (για είκοσι έτη) οπότε και συνειδητοποίησε το κενό στο νομικό τους σύστημα, το οποίο επικεντρωνόταν στον δράστη του εγκλήματος, με την τιμωρία τους και την καταδίκη του, αλλά όχι στην προστασία των θυμάτων. Τον Ιανουάριο 2018, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες στον κόσμο που ψήφισαν μοναδικό νόμο για υποτροφίες, νομική και οικονομική βοήθεια, για κάλυψη ιατρικών και ψυχολογικών αναγκών, που λαμβάνει υπόψη σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής των ιδιαίτερων αυτών ορφανών παρέχοντας τους, επίσης :

  • υποστήριξη σε αστικές διαδικασίες
  • δωρεάν θεραπείες
  • οικονομική βοήθεια για την εκπαίδευσή τους
  • βοήθεια για την ένταξη στην αγορά εργασίας

 

Παράλληλα, διασφαλίζει ότι θα παραλάβουν την κληρονομιά τους (ιδιοκτησία και κρατική σύνταξη) αποτρέποντας τον δράστη – αν είναι ο σύζυγος – να λάβει τη σύνταξη του θύματος. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στα ενήλικα ορφανά να αλλάξουν το επίθετό τους, για όσα έχουν το όνομα του πατέρα που δολοφόνησε τη μητέρα τους.

Αυτός ο Νόμος θα μπορούσε να υιοθετηθεί και να λειτουργήσει ως μοντέλο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με τις ανάλογες, βέβαια, προσαρμογές στο εσωτερικό δίκαιο της κάθε μιας, ιδιαίτερα τώρα με την αύξηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, λόγω της καραντίνας.


Ο χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου